cuvint inainte: am mai zis-o, una din placerile blogeritului e ca poti sa-ti versi frustrarile pe el. e un fel de exhibitionism din partea mea, si un fel de voyeurism din partea voastra, a celor care-l cititi.
mosmanul e o specie des intilnita in firma animalelor. e o specie atit de raspindita ca a dezvoltat si tot felul de sub-specii. tin din capul locului sa va atentionez ca nu intotdeauna mosmanul e tot una cu frinarul sau cu vampirul energetic. ei au unele asemanari, si ce-i uneste este intr-adevar rezultatul final.
mai intii sa vedem cum identificam un mosman. cum arata el, ca sa zic asa. comportamentul cheie pentru mosman e fuga de raspundere. varianta preferata de el este intotdeauna “nu facem nimic”. el nu isi asuma, nu ia pozitie, se ascunde intotdeauna in spatele fustelor decidentilor. adica a sefilor mai mari sau mai mici, dupa caz. dezvolta tot felul de strategii si instrumente pentru a-ti face viata complicata. pentru ca in esenta obiectivul lui e ca el insusi sa aiba o viata mai usoara. in aparenta, confortul personal e ceea ce-l mina pe el in lupta. sau altfel spus lenea.
mosmanul nu e fricos, asa cum s-ar crede la prima vedere. daca incerci sa-i tulburi confortul riposteaza foarte agresiv. de exemplu daca ti-a dat 5 motive pentru care nu “nu e nimic de facut in faza asta” si tu combati, inventeaza inca 100. face rost de aliati sa-si sustina punctul de vedere. da fuguta la sef si-l convinge, samd.
arma preferata a mosmanului e non raspunsul. daca iti raspunde cu intirziere o face pentru ca se documenteaza. insa ce-ti furnizeaza in urma procesului laborios de documentare nu e un raspuns, ci un non raspuns. nu e nici da nici nu. nu e nici facem nici nu facem. nu e nici se poate nici nu se poate. e mai vedem. mai intreaba. mai lasa-ma un pic. prefera pe cat se poate sa paseze mingea. la tine pe cit posibil, in asa fel incit el sa nu mai aiba nimic de facut. sau la un third party. pe care evident incearca apoi fara sa stii sa-l atraga de partea lui. in caz ca ia vreo pozitie. pentru ca de cele mai multe, alunecos fiind, nu are nici o parere.
cind nu furnizeaza non raspunsuri, mosmanul nu raspunde pur si simplu. asa ca lucrul cu un mosman e follow-up intensive. as pune pariu ca e cel mai follow-up intensive dintre toate speciile cu care te intilnesti.
in functie de locul ocupat pe scara ierarhica, mosmanul poate fi sefut sau ne. mosmanul sefut e mai periculos, nu numai pentru ca e mai greu de ocolit ci pentru ca cultiva si transmite subordonatilor un comportament similar. n-am vazut inca departamente conduse de mosmani in care sa reziste un om intreg la cap. mosmanii nasc mosmani, asa ca un departament condus de un mosman nu poate fi altcumva decat un departament de mosmani. se poate dezvolta si in sus (director mosman, samd), dar va las pe voi sa va imaginati.
noapte buna.