Sep 09

bioritmul

o alta chestie importanta la corporatie este bioritmul.

trebuie sa va spun ca eu am fost mereu fascinat de treaba asta cu bioritmul. in anii 90 era si un programel pe pc, care iti zicea cum evolueaza nivelul tau energetic (bioritmul) in functie de data si ora nasterii, sex si cred ca inca 2-3 parametri. ala era un fel de horoscop de-a lui neti sandu, si n-avea nici o treaba cu realitatea corporatista.

adevarul e ca, in corporatie, bioritmul (ti) se regleaza cu timpul, in functie de evenimentele organizationale mai mari sau mai mici. esential ca aceste evenimente sa se repete cu aceeasi regularitate o perioada mai indelungata de timp. daca de exemplu ai sedinta “operativa” cu un superior lunea si vinerea e nasol. nivelul tau energetic ar trebui sa fie sus de luni pana vineri si asta nu se poate. asa ca si cei care organizeaza aceste sedinte (sefii mai mari) stiu ca daca pun vinerea nu trebuie sa mai puna lunea si invers. exista chiar si studii (ale cercetatorilor britanici sau americani) care incearca sa demonstreze care sunt perioadele optime de amplasare a acestor evenimente regulate in calendar.

cred ca deja intuiti ca bioritmul depinde de organizatia in care dai cu sapa. altfel spus schimbi organizatia, ti se schimba bioritmul. ei bine, o sa va incit si mai tare si o sa va spun ca bioritmul depinde si de sefu’ al mare. sau mai bine zis de bioritmul sefului al’ mare. cel cu care se tine “operativa” adica. se schimba seful, se schimba si bioritmul. vice versa nu se-aplica, adica influenta bioritmului subalternului asupra sefului e aproape nula.

pentru subalternii prin excelenta (adica pozitiile de palmasi) regula de baza e ca bioritmul influenteaza direct productivitatea.  si de aceea, in cadrul evenimentelor despre care vorbeam mai sus (sedinte, teleconferinte, workshopuri) o preocupare importanta este sa te asiguri ca sef ca pana data viitoare productivitatea sa fie sus. deci sa influentezi bioritmul. despre cum se aplica practic o astfel de masura, in episodul urmator din “firma animalelor”

Aug 27

follow-up

una din “placerile” vietii de corporatist este follow-up-ul. daca ar fi sa ma intrebe mama ce fac la serviciu, cred ca cel mai corect si cuprinzator raspuns ar fi “follow-up”. si bineinteles sedinte. trebuie sa va spun ca mama are aproape 70 de ani, n-a fost angajata decat o scurta perioada dupa revolutie si daca despre sedinte are o idee cam ce sunt si la ce folosesc (desi si astea i se par nefiresc de multe in programul meu) despre follow-up n-are nici cea mai vaga idee ce poa’ sa-nsemne. si principala dificultate n-ar veni din exprimarea englezeasca, sunt sigur.

nu ma risc sa dau aici o definitie proprie a follow-up-ului, pe care sa o intelegeti si voi cei care nu sinteti fericitii angajati ai unei corporatii. tot ce pot sa va spun, ca sa va bag un pic si mai tare in ceata, este ca follow-up-ul este ruda oarecum cu feed-back-ul.

nici nu va imaginati cate tipuri de follow-up exista intr-o corporatie. eu de exemplu, fac follow-up de luni pana vineri, in fiecare zi. am si un caiet pentru asta, iar calendarul meu din outlook e plin de notificari de follow-up. gen “fa follow-up pe cutare subiect cu cutare”. cu superiorii, cu subalternii, cu colegii aflati pe acelasi nivel ierarhic. asta ar fi follow-up-ul intern, pe verticala respectiv pe orizontala. exista desigur si follow-up pe diagonala, ascendent catre sefii colegilor mei de pe acelasi nivel ierarhic dar si descendent catre subalternii lor. mai e apoi follow-up-ul extern, cu clientii dar si cu furnizorii.

cum se face/transmite follow-up-ul?! cel mai folosit la mine in organizatie este e-mailul. follow-up-ul pe e-mail mai poarta numele de “reminder” sau “kind reminder”. pentru buna regula, un “reminder ” poate fi urmat de un “kind reminder” dar invers nu se poate. pentru ca semnificatia lui “kind” este desigur sarcastica/ironica. ca sa intelegi mai bine ce vreau sa spun, o posibila succesiune ar putea fi “reminder–> kind reminder –> kind kind reminder” samd. evident cel mai eficient pe e-mail e sa faci follow-up cu “cc” la superiori (al tau, al lui, ai lor) iar magaria maxima e sa folosesti “bcc” la superiorii superiorilor. eficienta creste exponential daca faci asta, popularitatea ta insa, deloc.

al doilea fel in care se face follow-up e pe telefon. daca vrei sa fii soft, mai intai faci follow-up pe telefon si dupa aia pe e-mail. exista insa si metoda inversa, mai ales ca modulatia vocii poate transmite de obicei informatii suplimentare adresantului.

follow-up-ul face-to-face (asta ar fi o a treia cale de transmitere) nu prea functioneaza la mine in organizatie. el este cel mai adesea transformat automat in sedinta, si nu despre sedinte va vorbesc eu acum.

dar ce faci cand nu mai poti de-atita follow-up si vrei sa scapi de el?! pai o varianta este sa il delegi catre subalterni. astfel ca follow-up-ul orizontal se transforma in follow-up pe diagonala. si cel pe diagonala descendent intr-unul pe orizontala. o alta varianta este sa il “escaladezi” (varianta “escalezi” nu-mi place cum suna desi am mai auzit-o) la superiori. cind faci asta, follow-up-ul se transforma fie in memo fie tot intr-o sedinta.

daca ar fi sa masori ineficienta unei organizatii, cred ca cea mai buna unitate de masura este follow-up-ul. si sunt sigur ca ati obosit numai citind atita follow-up, asa ca imaginati-va cum e sa faci asta 365 de zile pe an.

PS: am infiintat cu aceasta ocazie o categorie noua, “firma animalelor” unde o sa includ postarile despre experientele mele in/cu corporatii mai mici sau mai mari, mai nationale si mai multinationale. sper sa am spor si voi sa “have fun”. sanatate mintala va doresc.

Jul 29

an evening with dream theater

DTtrebuie sa stiti inca de la inceput ca pentru mine mersul la un concert e un eveniment foarte important. mai important ca ziua mea de nastere, de exemplu.
de-aia merg asa de rar si sint asa de selectiv in alegerea evenimentelor de acest gen. bine ar mai fi si motivul banilor, dar e mai bine sa ramanem totusi intr-o nota romantica.
nu-mi amintesc exact de ce pe mega-meseriasii de la dream theater i-am ratat acum doi’spe ani la arenele romane, dar cel mai probabil din cauza ca in perioada aia munceam ca un negru pe plantatie.
asa ca nu mi-as fi iertat sa-i mai ratez si de data asta, si oricat de prost ar fi iesit evenimentul, v-as fi spus oricum ca a fost extraordinar, nemaivazut, nemaintalnit.
numai ca nu e cazul sa va mint, pentru ca a fost chiar extraordinar de bine/frumos/intens samd. prestatia oamenilor de pe scena a fost cu atat mai laudabila avand in vedere audienta nu foarte numeroasa.
si da, e primul show rock la care am participat si in care nu a cintat numeni in deschidere. si da, e primul show al unei trupe rock la care am participat si in care o trupa a cintat 3 ore.
citindu-l pe labrie, aseara a fost “about dream theater and nothing else”.
jos palaria!

o sa va pun si set list-ul , asa cum v-am obisnuit, dar mai incolo.

Dream Theater Setlist Romexpo, Bucharest, Romania 2014, Along for the Ride

Jul 14

mai avem nevoie si de iarba!

pentru cei care vor sa se faca antreprenori de succes, iata cum poti da lovitura in 3 pasi simpli:
pasul 1 : inchireizi un parter (spatiu comercial) pe bulevardul decebal (bucuresti, sector 3);
pasul 2: deschizi o cafenea in spatiul cu pricina;
pasul 3: deschizi o terasa pe jumatate din latimea trotuarului din fata spatiului inchiriat. banuiesc ca e gratis (e domeniu public, ce plm!). cind zic terasa includ aici structura de rezistenta din lemn, pereti ocb, geamuri si acoperis;
pasul 4: ingradesti spatiul verde situat intre trotuar si carosabil din fata terasei si pui acolo niste iarba/gazon, 2-3 copacei, o fintina arteziana sau o figurina luminata cu leduri, dupa gust;
pasul 5: dublezi (sau chiar triplezi) spatiul terasei extinzandu-te pe spatiul verde mai sus mentionat; cand zic ca te extinzi pe spatiul verde inseamna ca razi primul strat de pamint cu iarba cu tot si infiintezi fie un pod de scanduri fie pavaj cu dale, dupa inspiratie. pe care amplasezi mobilierul de terasa.

recapitulam: platesti chirie pentru 10 mese, operezi cel putin 40 (10 in interior + 10 pe terasa + 20 pe terasa de pe spatiul verde). grabiti-va, va spun din sursa sigura ca inca mai exista spatii de inchiriat la strada, cu trotuar si spatiu verde in “dotare”. daca se termina, e un pic de loc si pe bulevardul burebista, aflat in imediata apropiere.
in tot acest timp, cei care locuiesc in zona platesc impozite iar o parte din bani se duc pe amenajarea so intretinerea spatiilor verzi. bineinteles cu ce ramane dupa reamenajarea bulevardului unirii

Jun 12

agramatica

cum am vazut eu in filmul “Urzeala Tronurilor” aseara la hasbeo o replica care (sic!) mi-a placut (citez aproximativ):

batrinetea iti ofera un numar nesfirsit de ironii

asa m-am trezit dis de dimineata scriind “aduce-ti” in loc de “aduceti” pe o retea sociala intr-un post care se dorea foaaaaarte profi.

oarecum in aceeasi ordine de idei, tot de la teve aseara, intr-o emisiune cu academicieni, cineva il intreaba pe intiiul academician al tarii care este cifra (sublinierea mea!) preferata a domniei sale. raspunsul, 33 (treizecisitrei), ma consoleaza. mai ales ca bausem 2 (doua) beri si m-am prins imediat!

later edit: inca o dovada de prosteala e ca postul asta s-a intitulat initial “anagamatica” in loc de “agramatica”. profesoarele mele de romana din generala si liceu s-ar sinucide probabil daca ar vedea in ce hal am ajuns.

May 28

despre geamuri sparte

daca te loveste nenorocirea ca pe mine si ti se sparge geamul la masina (sau parbrizul, fereasca marele sofer!) n-ai alta solutie decit sa o iei la talpa prin cotloanele bucurestiului ca sa afli cit te costa distractia. prezenta online pe aceasta nisa e varza. sau tandari. gugle nu te ajuta decit sa afli niste numere de telefon si niste adrese. pretul in nici un caz. daca au sau nu produsul pe care il cauti nici atit. iar daca completezi vreun formular sau faci vreo programare online, astepti mult si bine vreo confirmare telefonica sau altcumva.
care-o fi misterul?