(im)politeturi

deunazi stateam intr-o cafenea. barista striga comanda catre un client. ceva de genul “2 latte, gata”. ma uit la cetatenii de la masa de vis-à-vis, un el si o ea, 50+. observ din limbajul corpului domnului ca acea comanda e pentru ei. fiind insa angajati intr-o discutie (aparent) lejera, nu reactioneaza vizibil catre barista in nici un fel. nu zic nici “am inteles”, “multumesc”, “imediat” etc. de fapt nici nu se uita spre el. dupa 30 de secunde, poate un minut, domnul se ridica de la masa si se duce sa-si ia comanda.

in timp ce urmaream scena, m-am gindit cum as fi reactionat eu: daca nu as fi asteptat linga tejghea (ceea ce e cel mai probabil), as fi intrerupt brusc conversatia (nepoliticos fata de interlocutor, recunosc) si m-as fi dus sageata sa-mi iau cafeaua. sau macar as fi strigat “imediat, multumesc!” catre lucratorul in servicii.

m-am intrebat apoi de ce as fi procedat asa si nu precum domnul din “fotografie”. cel mai probabil raspuns este pentru ca nu imi place sa astept, si de aceea ma straduiesc la rindu-mi sa nu-i fac pe ceilalti sa ma astepte.

intrebare, ce e mai nepoliticos: sa intrerupi o conversatie (aparent) banala cu sotia/prietena sau sa lasi sa astepte un necunoscut (fie el si lucrator in servicii)?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.